Kamerával járják a megyéket

Megyei játékvezetés

2017-06-13 18:10:20
Hanacsek Attila | Puhl Sándor |

kamera - forrás:
Forrás: - kamera

Szakmai továbbképzést szervezett az MLSZ JB a megyékből delegált videósoknak. Soha nem volt példa korábban hasonló rendezvényre, mint amit meghirdetett a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága. Minden megye egy-egy olyan személyt delegált, akinek van affinitása a videofelvétel-készítés iránt. Ugyanis az országos szövetség korábban értékes videokamerákkal látta el a megyéket azért, hogy minél több mérkőzést tudjanak rögzíteni, melyek kielemzése segítheti a regionális szakmai munkát, az oktatást, a képzést, a tanulságok leszűrését, azaz a színvonal emelését.

Hanacsek Attila, az MLSZ JB alelnöke köszöntőjében röviden vázolta a szakmai nap célját, miért került megrendezésre ez az újszerű program. Ezt követően a mintegy 25 éves szakmai múlttal bíró, operatőrként olimpiákat, világ- és Európa-bajnokságokat megjárt Budai Csaba prezentálta, hogy miként mozogjon a kamera, miként svenkeljenek, és bevezette a résztvevőket a variózás rejtelmeibe is, vagyis gyakorlati útmutatást kaptak egy nagy tapasztalt rendelkező kameramantól. Egyetértettek abban, hogy természetesen a videokamerák csakis akkor jelenthetnek tényleges támogatást, ha megfelelő színvonalú felvételek állnak rendelkezésre. Ehhez pedig elengedhetetlen szükség van a képzésre.

Elhangzott továbbá: a tapasztalatok azt mutatják, a saját mérkőzésekről készült videók elemzése (amire volt példa néhány megyében is) az egyik legeredményesebb módszer a szakmai képességek fejlesztése tekintetében. Mi sem bizonyítja ezt az állítást jobban, mely már több élvonalban működő játékvezető és asszisztens szájából is elhangzott: 'csak' a televíziós mérkőzéseken való működés során döbbentem rá, mi a különbség az 'élőkép' és a kamera által látottak között - főként leseknél.

A kamerafelvételek felhasználására pedig számos alkalmazási lehetőség nyílik a megyei edzőtáborokban; frissítő kurzusok, továbbképzési napok során; az ellenőri kurzusokon; a Talent-Mentor program és előkészítő csoport foglalkozások; valamint a practical sessionok alkalmával; sőt akár már az alapfokú tanfolyamokon is.

Az elméleti útmutatás után a futballpályán, a gyakorlatban folytatódott a képzés, majd e felvételekből Medovarszki István koordinálásával olyan oktató dvd készítésének rejtelmeivel is megismerkedtek a résztvevők, melyet többek között a hivatásos játékvezetők képzésén alkalmaz a JB, és a megyék számára is hasznos segítséget fog nyújtani a klipek elemzése során. Itt kapta meg minden résztvevő az ehhez szükséges szoftvereket is.

Zárszóként Puhl Sándor, az MLSZ JB alelnöke felhívta figyelmet a mérkőzésekről készült felvételek fontosságára, hiszen a megyei játékvezetés nívója is attól emelkedhet, ha ezáltal is tükröt tartanak eléjük, objektív visszacsatolást kapnak, és önkritikusan, jobbító szándékkal levonják a konzekvenciát.
 

Hozzászólások: