Élménybeszámoló Szerbiából

Játékvezetőkről

2014-06-18 12:53:32
Pest | Cserni Tamás |

Kulacs - forrás:
Forrás: - Kulacs

2014-ben ismét megtartotta Siketek Bajnokok Ligája (DCL) ezután Belgrádban lezajlottak. Szintén 11 fős európai siketek játékvezetők rész vettünk a Szerbián. Ebből két magyar aktív játékvezetőkről sem feledkeztünk (Cserni Tamás PMLSZ és Vasas György HBMLSZ). Ezen kívül 5 halló játékvezető vett részt a Siketek Bajnokok Ligáján. A DCL-re összesen 14 csapatok európai klub csapatok nevezett be, ebből 1 magyar csapat rész vett (SSC Budapest). A szokásos módon megnyitón sorsoláson kezdték meg, ezután versenykiírásról ismertették meg. Estefelé pedig voltak külön megbeszélés játékvezetőkkel és küldéssel kapcsolatban.

A különböző játéknapokon nem annyira kedvező időjárásunk voltak, mivel nagy hőség ellenére futnia kellene sokat. Magyar játékvezető társammal 7-7 mérkőzést bíztak ránk. Vasas Györgynek 3-szor játékvezetőként működött és 4-szer asszisztált. Az elődöntőben vezetett mérkőzést és a bronzmérkőzést a svájci játékvezető, aki magyar származású, illetve ausztriai tartalék játékvezető voltak, s tökéletesen együttműködtünk szintén hibátlanul asszisztáltunk. Cserni Tamásnak pedig 6x jutott asszisztensi munkát és egyet vezetett a meccset a tornán. A vezetőség és az ellenőr meg volt elégedve velünk, pozitív visszajelzést kaptunk. Sok tanulságos mérkőzésen vettem részt, a játékvezetőktől is sok tapasztalatot szereztünk.

A jövőben van mit csiszolni. Siketek Bajnokok Ligájában az Ellenőr dönti el, hogy ki kerül be jövőre 2015-ben a Németországi Európa Bajnokságra játékvezetőként. A szerbiai tornán ?beep? jelzőt használtunk, ez nagy segítség volt a siket játékvezetőknek. A munkánk során gördülékeny volt a kommunikáció, hiába más-más nemzetből jöttünk, megértettük egymást, jó volt a közös munka. A mérkőzés kezdete előtt 45 perccel megbeszélést tartottunk a játékvezetőkkel a közös együttműködés érdekében, megosztottuk a feladatokat, hogy a mérkőzés közben már ne legyen probléma. Mostanában a saját érdekünkben szeretnénk fejlődni a karrierünkben, és a DCL-ben való működésünket szeretnénk elősegíteni. Ezen kívül a magyar bajnokságban is szeretnénk nagyobb sikereket elérni, megmutatni törekvésünket, tovább fejleszteni tudásunkat. A döntő meccs C.D.S. Huelva (spanyol) ? P.O.K. Athén (görög), aki portugál játékvezető vezetett, emellett holland és német segítőtársak voltak, végül 1:0-ra nyerte meg P.O.K Athén csapatok javára.

 

A 4 napos tornán rengeteg szakmai tapasztalatokat szereztem, érdemes volt részt venni. Életre szóló élmény volt siketekkel együtt dolgozni, meccseket vezetni, nemzetközi siket játékosokat irányítani. Legközelebb februárban lesz 2. alkalommal DCL által rendezett futsal verseny, Grazban, illetve áprilisban 8. alkalommal DCL nagypályás futball Antalya-ban ad majd otthonául.


 

Hozzászólások: