Ábrahám Attila vezeti a toborzást

Oktatás

2015-11-26 21:59:35
Ábrahám Attila |

Ábrahám Attila - forrás: pecsinapilap.hu
Forrás: pecsinapilap.hu - Ábrahám Attila

Nem nagyon publikálta az MLSZ a hírt, hogy leváltották Arany Tamást a toborzási felelősi posztról is. Helyére Ábrahám Attilát nevezték ki.

Az MLSZ Jb. előterjesztésében szereplő adatok részletes elemzése után megállapítható, hogy aggasztó az új játékvezetők száma. Az elmúlt időszak sikertelen toborzása az elsősorban azért volt, mert nem volt kimagasló siker a nemzetközi porondon! Az elmúlt öt esztendő kiugró toborzási eredménye 2011-es év volt. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy 2010-ben Kassai Viktor VB. elődöntőn működött, és 2011-ben BL. döntőt vezetett, és ugyan abban az évben a világ legjobbjának választották. Sajnos ezek a komoly sikerek az eltelt időszakban nem jöttek.

Íme a toborzási program fő pontjai:

Toborzási program:

A játékvezetői toborzás legfőbb célja, hogy a megyei bajnokságok zavartalan lebonyolításához megfelelő számú játékvezetőt kell biztosítani. A megfelelő számú játékvezetői szám elérése mellett kulcskérdés a megfelelően képesített játékvezető is. Megyei és országos szinten is fontos meghatározni, hogy pontosan hány játékvezetőre van szükség. A küldési számokat úgy kell kialakítani, hogy ne legyen az, hogy egy játékvezető hétvégén 3-4 mérkőzésen is közreműködjön. Fontos feltárni azokat az okokat is, hogy a vizsgázott és akár éveket működő játékvezetők miért fejezik be a játékvezetést idő előtt. Rövid távon őket is vissza kell hozni a játékvezetői társadalomba, hiszen az újonc játékvezetőknek tanulni kell valakitől.

A toborzást nem időszakonként, hanem folyamatosan kell végezni, hiszen az érdeklődök folyamatosan írnak e-mailt, hívják a megyei játékvezetőket, hogy mikor indul el a tanfolyam a megyékben. Elsődleges cél, hogy növeljük a média megjelenést a játékvezetőknek. Ez nem megy az egyik napról a másikra, mert a játékvezetést el kell újra fogadtatni a szurkolókkal, újságírókkal és a labdarúgókkal akikből lehetnek újonc játékvezetők. A toborzást már szeptembertől feltétlenül el kell kezdeni, és a tanfolyamok november végén, december elején kezdődjenek, hogy februárba már be lehessen kapcsolódni a munkába (edzőmeccsek stb.). Középtávú célként ki kell tűzni magunk elé, hogy egyetemekkel, főiskolákkal, és középiskolákkal megállapodást kössünk. Legye a játékvezetői oktatás választható tantárgyként a testnevelés szakosoknak, akár kredit pontokért. A tanfolyamon ne csak a szabályokról, de a labdarúgás általános kérdéseiről is legyen szó! Fontos, hogy legyenek a hallgatók tisztába a szabályokon túli dolgokkal is (MLSZ, és MLSZ. JB. működése, fegyelmi eljárások, viselkedések, etikai normák, stb.).

Helyi sajátosságok figyelembevétele

A helyi tv; rádió; újságok; plakátok; szóró lapok; segítségével a lehető legszélesebb körben hirdetések közzététele az alapfokú tanfolyamról. A megyei igazgatóságok Hivatalos Értesítőjében tanfolyammal kapcsolatos tudnivalókat hétről-hétre közzé kell tenni. A régióban, városokban működő oktatási intézményekben, egyetemek, főiskolák, középiskolák belső INTRANETES hálózatán a tanfolyammal kapcsolatos hirdetéseket kell elhelyezni. Plakátokat és szórólapokat kell elhelyezni a sportegyesületeknél. Kapcsolatot kell létesíteni a nagyobb nevelő egyesületek Utánpótlás vezetőivel és az ifjúsági csapatból kiöregedő, komoly labdarúgó karrierre kevésbé esélyes játékosok átirányítása a játékvezetői pálya felé. A központilag elkészített videó anyagot a regionális/helyi tv-ben le lehet játszani, de saját megyei videó is készíthető, mert a helyi fiatal játékvezetőket jobban elfogadják ismertség alapján a megyei sportolók.


 

Hozzászólások: