Interjú Kassai Viktorral

Kassai Viktor

2014-12-15 17:35:44
Kassai Viktor |

Kassai Viktor - Ferencváros-PMFC szabadrúgás 2 - forrás: pmfc.hu
Forrás: pmfc.hu - Kassai Viktor - Ferencváros-PMFC szabadrúgás 2

Kiváló FIFA-licences játékvezetőnk volt Szombathy Pál vendége a Reggeli Start stúdiójában. A videót megtekintheted itt. Kassai Viktor a Digi Sport "Reggeli start" c. műsorában értékelte a 2014-es évet.

- Nem nagyon szoktam magamat értékelni, az az ellenőrök dolga, de azt el tudom mondani, hogy ez egy jól sikerült ősz volt. Furcsa lenne persze kihagyni az évből a vb-t, ahová nem sikerült magunkat kvalifikálni, kicsit újjá kellett építenünk magunkat utána. Úgy gondolom, hogy ez sikerült is, de hogy hogyan, azt tényleg az ellenőrökre hagynám, de úgy gondolom, jó úton járunk a csapatommal együtt. A bíró szerint természetes volt, hogy azután, hogy a világbajnokságon nem lehetett ott a csapatával, "megtalálták" őket. - Nem gondolom, hogy a renoménk sérült volna azzal, hogy nem voltunk ott a vb-n, bár az tény, hogy nem árt, ha az ember vissza tud térni az útra, ahol addig járt. Normális, hogy az emberek nem pozitívan, hanem negatívan állnak hozzánk, ezt egy játékvezetőnek el kell tudni viselnie, mindenféle "trollkodásra" fel kell készülnie.

Mi azért vagyunk, hogy meg lehessen találni minket.

Idén ősszel már a 30. Bajnokok Ligája-találkozón vezethetett az első számú magyar bíró. Így tekintett vissza a mérföldkőre.

Sosem voltunk hibátlanok, ha ezekre a mérkőzésekre visszagondolok, mindig voltak kisebb-nagyobb bakik. Ez a 30 BL-meccs kellőképpen bizonyság arra, hogy nem csináltuk azért rosszul a dolgunkat.

Eduardo Gonzalez, a spanyol bajnokság legtöbb mérkőzéssel rendelkező játékvezetője nemrég azt nyilatkozta, szívesen megnézné Kassai Viktort spanyol bajnokikat vezetve, mert érdekelné, hogyan bírja a nyomást a magyar...

- Minél komolyabb bajnokságban vezet az ember, annál nagyobb a nyomás, ez teljesen természetes, erről már tapasztalt kollégákkal is beszéltem. Nekünk itt azért más a helyzetünk, nem vagyunk annyira a középpontban Magyarországon, persze azért ismernek és megtalálnak, nem is dicsérnek minket. De a hétköznapokon nyugodtabb az életünk, mint például egy spanyol kollégának. A játékosoknak megvan a lehetőségük, hogy ha a tehetségük engedi, külföldre igazoljanak, nekünk nincs, de ezt el kell tudni viselni. Úgy gondolom, nem lesz törekvés afelé, hogy ilyesfajta játékvezető-mozgás elinduljon, megmarad a bíráskodás nemzeti szinten, de továbbra is kitörési lehetőség lesz a nemzetközi kupaporond -  mondta hétfőn a sípmester.

Kassai arról is beszélt, hogyan kerüli el lehetőleg a hevesebb konfrontációkat az edzőkkel, játékosokkal, legyen szó akár a dortmundi Jürgen Kloppról, vagy valamelyik NB I-es focistáról.

- Úgy kell fellépni bármelyik edzővel és játékossal szemben - legyen az magyar vagy külföldi   - hogy tudja, ki vezeti a mérkőzést, fontos, hogy olyan személyisége legyen az embernek, hogy megelőzhesse, hogy például üvöltözésre kerüljön a sor. Normálisan kell kezelni a játékosokat és bár emiatt sok kritikát kap a 12 profi játékvezetőt itthon, szerintem emiatt nem érhet minket bírálat. Persze mindig vannak érzékenyebb játékosok. Mindig van 1-2 játékos, aki szereti túljátszani a szerepét, aki kicsit több verbális kommunikációval közeledik felénk, de ez normális, egy jó játékvezető kezelni tudja ezeket a dolgokat. A magyar játékvezető a következő évre és annak legfontosabb céljára is előretekintett.

- Fontos, hogy stabil szereplést produkáljunk a 2015-ös évben, hiszen ne feledjük, hogy 2016-ban Európa-bajnokságot rendeznek, a jövő év lesz a kvalifikáció. Ha például a tavaszi BL-szakaszban is tudnánk meccseket vezetni, az kiemelt státuszt jelentene. Ha jó teljesítményt nyújtunk, lehet esélyünk kijutni az Eb-re.  

 

A Reggeli Start legjobb beszélgetéseit, fényképeit és a műsorral kapcsolatos aktuális információkat megtalálja a hivatalos Facebook-oldalon: http://www.facebook.com/reggelistart


 

Hozzászólások: