Áll a bál?

Adidas cípő - forrás: Forrás: - Adidas cípő.

Az átlagosnál több játékvezetői hiba okozott váratlan izgalmakat a labdarúgó NB I elmúlt néhány fordulójában. Megtorlatlan brutális szabálytalanságok és bírói mulasztások borzolták a kedélyeket; utóbbiakat a "hőskorban" műhibának nevezték, ám manapság már nincs divatban ez a meghatározás. Olyan tévedések, melléfogások történtek, amelyek futballistaszereplőit utóbb a fegyelmi bizottság annak dacára tiltott el, hogy a játékvezető nem állította ki a vétkeseket.

A Ferencváros-Diósgyőr mérkőzésen Dragóner Attila belekönyökölt Balajti Ádám arcába: Sulyok Gergelynek nem tűnt fel a brutális mozdulat, ahogyan partjelzőjének és a negyedik játékvezetőnek sem. Arany Tamásnak Pápán nem szúrt szemet Rafa Wolfe brutális belépője, amelynek nyomán Vadims Zulevsnek 15-20 centi hosszan szétnyílt a lábszárizomzata. A fegyelmi bizottság saját hatáskörében intézkedett: mind Dragónert, mind Wolfe-ot három mérkőzésre eltiltotta.

Nem érkezett hír ellenben arról, hogy a játékvezetői bizottság miként büntette bíráit, már ha büntette egyáltalán. Amint az megtudtuk, a JB az MLSZ egyik "altestületeként" nincs arra kötelezve, hogy nyilvánosságra hozzon esetleges eltiltásokat, szemérmesen fogalmazva pihentetéseket. Megmagyarázhatatlan módon a szurkolókra, a labdarúgás iránt az átlagnál alaposabban érdeklődőkre bízzák, hogy figyeljék: vezet-e a hibázó sípos a következő fordulókban vagy sem; ha "sem", akkor bizony eltiltották.

Sulyok Gergely az Üllői úti blamázs óta nem kapott mérkőzést, és miután az őszi idényből már csak egy forduló van hátra, gyaníthatóan megkezdte a téli szünetet. Nem úgy Solymosi Péter, aki Szombathelyen kétszer is felmutatta Nagy Gábornak a sárga lapot, ellenben elmulasztotta meglengetni az automatikusan járó pirosat. Egy mecscset "pihent", de pénteken már ő vezetheti a Ferencváros-Honvéd találkozót.

És akkor itt van Arany Tamás esete. A "játékospártiként" elkönyvelt bíró - talán nem véletlenül választották az év legjobb játékvezetőjének a futballisták - a tőle megszokott látótávolságból vezette a pápai mérkőzést, amelyen, nem kis pechére, az általa nagyvonalúan pályán hagyott Wolfe szerezte a győztes gólt.

Ez azért már minősített eset, olyannyira, hogy ezen már a JB is elgondolkodott. Döntés az ügyben egyelőre nincs, ám az bizonyos, hogy az őszi idény vége előtt határozat születik

 

Hozzászólások