Sportal: Történelmi mélyponton a magyar játékvezetés

MLSz székház - forrás: Forrás: - MLSz székház.

Európai kupasorozatok: történelmi mélyponton a magyar játékvezetés

Lezárult az európai kupasorozatok csoportköre, és bizony a magyar játékvezetést nézve igencsak lehangoló az összkép: bíróink összesen öt mérkőzést kaptak, és mindet az Európa Konferencia Ligában.

Amikor 2019 végén Kassai Viktor bejelentette a visszavonulását, felkészülhettünk arra, hogy néhány évig nem látunk magyar játékvezetőt a Bajnokok Ligájában.

Ez így is történt, és ezzel együtt járt az is, hogy mind az Európa Ligában, mind a Konferencia Ligában a tavaszi folytatásban már nem voltak érdekeltek a játékvezetőink. Négy évvel Kassai visszavonulása után eljutottunk oda, hogy már az Európa Ligában sem kellenek a magyar bírók.

A Kassai Viktor által hagyott űrt azóta sem sikerült betölteni

A Kassai Viktor által hagyott űrt azóta sem sikerült betölteni

Fotó: Getty Images

Először is nézzük számokban a Kassai-éra utáni helyzetet: az előző három idényben csak Bognár Tamás vezetett az Európa Ligában, mindannyiszor két csoportmeccs jutott neki. A 2021-ben életre hívott Európa Konferencia Liga első szezonjában Vad II István 2, Bogár Gergő és Farkas Ádám 1-1 meccset kapott. Az előző idényben a három játékvezető lemásolta ugyanezt a produkciót, annyi kiegészítéssel, hogy Bognár is kapott egy EKL-meccset.

Berke Balázs bemutatkozhatott az EKL csoportkörében

Berke Balázs bemutatkozhatott az EKL csoportkörében

Fotó: Getty Images

Idén nyáron az UEFA egyet változtatott a magyar játékvezetők keretbesorolásán, Berke Balázst tette fel Bognár Tamás mellé a topkeret mögött található kalapba, míg Vad II Istvánt hátrébb sorolta Bogár Gergő, Farkas Ádám és Karakó Ferenc mellé. Ez alapján Bognár mellett Berke is papíron vezethetett volna az Európa Ligában, de az UEFA-tól nem kapott bizalmat: a magyar játékvezetők öt EKL-meccsel hozták le az őszi csoportkört: Bogár és Berke kétszer, Bognár pedig egyszer működött közre. 

A magyar játékvezetés negyedszázada élt át hasonló válságot: akkor gyakorlatilag másfél éves periódus alatt vonult vissza a három „nagyágyú”, vagyis Puhl Sándor, Vágner László és Piller Sándor, gyakorlatilag évekre betölthetetlen űrt hagyva maga mögött. 2007-ig kellett várni, hogy Vágner 1998-as utolsó BL-meccse után ismét eljusson egy magyar játékvezető a legfontosabb európai kupasorozatba, és Kassai Viktor élt a lehetőséggel, 2011-ben döntőt is vezethetett.

A jelen tehát nem fényes. Bognár Tamás elmúlt 45 éves, vélhetően már nem bíz rá komoly feladatokat az UEFA, de ugyanez igaz a 44 éves Vad II Istvánra, aki villámrajtot vett a nemzetközi porondon, hamar eljutott a BL-ig, de a 2012-es Eb-n alapvonali játékvezetőként elkövetett hibája gyakorlatilag a teljes pályafutására rányomta a bélyegét, illetve negyven éves kora felett sokszor bajlódott sérüléssel. Berke Balázs is közelít a negyvenhez, nála talán kicsit későn jött az UEFA bizalma. Korát tekintve Bogár Gergő az a 2023-as FIFA-keretből, aki komolyabb feladatokat kaphat az európai szövetségtől.

És a jövő? Az MLSZ mindenesetre lépett: a 2016 óta FIFA-kerettag Karakó Ferencet és a sokszor sérüléssel bajlódó, a magyar bajnokságban két hónapja meccset sem vezető Farkas Ádámot kivette a FIFA-keretből, kicserélve őket két fiatallal, Káprály Mihállyal és Csonka Bencével. Hogy valamelyikük képes lesz-e Kassai Viktor nyomdokaiba lépni, az tényleg a jövő zenéje.

 

Hozzászólások