Erkölcsösség már nem szempont

véres zsebkendő - forrás: Forrás: - véres zsebkendő.

Vágner Lászlóra sok mindent lehet mondani, de nála rend, fegyelem volt, megalkuvás nélkül.
A Világbajnokságot megjárt korábbi játékvezető elnökként megalkuvás nélkül hozott döntéseket. Kerültek ki neves játékvezetők az élvonalból, fiatalokat hibák esetén azonnal szankcionált.

Emlékezhetünk arra, hogy elsők között eltávolította Makai Jánost az országos keretből, míg Saskőy Szabolcsra amikor bűncselekmény gyanúja vetődött kitette a keretből.

Nem tolerálta a lógásokat, fizikai tesztek elcsalását és azt sem, ha valaki sportemberhez méltatlanul viselkedett, jelent meg.

Nyilván nem volt egyszerű megélni azt a korszakot, hiszen nem ehhez voltunk hozzászokva. Mindenki emlékszik még a kecskeméti gyilkos táborra, amikor sokan az első napon már hazautaztak, illetve Hanacsek Attilának is búcsúznia kellett az országos kerettől.

Vágner László eltávolítása után puhultak az elvárások, visszatért a sógor, koma, jóbarát rendszer a játékvezetői bizottságban is.

Meglepő módon kerültek körön kívülre neves játékvezetők és kerültek körön belülre a nevesincs 70 éves papák. Nem a tudás, nyelvismeret, szakmai felkészültség számított, hanem az, hogy ki bólogat nagyokat és ki nyalja mélyebben.

Sokan meglepődtek két éve, amikor körön belüli ellenőrt távolítottak el az országos és nemzetközi keretből „erkölcsi” okok miatt. Igazán a valós okot senki sem tudja, csak annyit, hogy egy „puhli” ember kinyirtak.

Akkor a szakma megdöbbent, az MLSZ JB. meg nem kommentálta, csak annyit mondtak, hogy nem szakmai okok miatt került ki az ellenőr.

Közel két év után lehet, hogy megbocsátanak neki? Mégis visszakerülhet az országos körforgásba? Vajon mi változott két év óta? Kiderült, hogy valótlan dolgokkal gyanúsítottak meg? Egy olyan szervezetben, ahol az erkölcsösség és a fedhetetlenség fontos, hogy lehet ezt magyarázni? Megjavult az ember vagy megbánta a bűnét? Vagy szimplán csak segített neki egy politikus barát?

Nyilván érdekes kérdést vetnek fel ezek a döntések. Egyhangú szavazás volt az elnökségben a kikerülésről, most meg ugyanazok fognak szavazni arról a személyről, akik pálcát törtek felette? Két éve „barátai” szavazták ki, most meg azok szavazznák vissza. Ennyire gerincesek az elnökségi tagok? Akkor minden vizsgálat nélkül hittek a játékvezetőnek és a két ellenőrnek, akik a fiatal feltörekvő kollégát feljelentésre uszították.

Mi lesz vajon azzal a játékvezetővel, aki feljelentése alapján eljártak akkor. Hogy fog az elnökség szemébe nézni? Vajon rájön az adott játékvezető, hogy csak egy hatalmi harchoz asszisztált, ahhoz, hogy az azonos megyei ellenőr ki akarja nyírni a nála mindig is tehetségesebb kollégáját?


Erkölcsösség, gerinc az már sajnos nincs…

Már megint nem a szakmaiság számít, hanem magasabb „erkölcsi” dolgok, amik a magyar játékvezetést tökretették az elmúlt években. Amennyiben a szakmai dolgok számítanának, akkor az érintett személy nem került volna ki....

 

Hozzászólások