Sportal.hu: Az UEFA VAR-szobájában jártunk – videóval

VAR - UEFA - 2 - forrás: uefa.com Forrás: uefa.com - VAR - UEFA - 2.

A les olyan, mint amikor az ember felesége várandós” – vallja Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke, aki a szervezet nyoni központjában avatott be minket a VAR-technológia hátterébe.

„A les olyan, mint amikor az ember felesége várandós. Vagy áldott állapotban van, vagy nem. Nem lehet kicsit várandósnak lenni, vagy majdnem várandósnak lenni. A lesek megítélésénél ugyanez a helyzet. Nem számít, hogy öt centiméterrel volt-e előrébb a támadó vagy két méterrel. A les, az les.”

Amikor Roberto Rosetti belekezd a mondandójába, nem lehet nem rá figyelni. A torinói születésű korábbi – FIFA-kerettag – olasz játékvezető inge lazán kigombolva, a mikroport elegáns nadrágja övéhez erősítve, és miközben az UEFA nyoni központjában előadást tart, folyamatosan járkál, gesztikulál, keresi a szemkontaktust. Az 55 esztendős, torinói születésű úriember 2010-ben vonult vissza az aktív játékvezetéstől, utolsó meccse a dél-afrikai világbajnokságon rendezett Argentína–Mexikó (3–1) nyolcaddöntő volt, amelyen stábjával együtt súlyos hibát követett el: gól nélküli állásnál Carlos Tévez lesről talált a hálóba, ám a gólt megadták. Az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke saját maga hozta szóba tévedését, amikor a VAR-technológiáról beszélt az UEFA által szervezett,  újságírók számára tartott szemináriumon, amelyre a sportal.hu is meghívást kapott.

„Azért a tévedésért hazaküldtek minket a világbajnokságról. Ehhez képest ma nyolc másodperc elég lenne, hogy változzon az ítélet, és helyes döntés szülessen.”

Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke egyértelműen fogalmazott: a VAR csak akkor avatkozik játékba, ha száz százalékig biztos benne, hogy a pályán téves ítélet született. Fotó: Kristian Skeie/ UEFA

A szűk körben megtartott előadásból világosan kiderült, az UEFA szerint technológia nélkül nem létezhet a játékvezetés, a VAR pedig folyamatosan fejlődik, az elmúlt egy évben a félautomata rendszert tesztelték a lesek megítélésre (a digitális technológia a labda mellett a játékos 29 különböző testrészének helyzetét figyeli az átadás pillanatában), a játékmegszakítás elve pedig a következő: a lehető legkevesebb beavatkozás, a lehető leghatékonyabb módon. 

A VAR szerepe az egyértelmű és nyilvánvaló hibák javítása, és a „szürke területek” elkerülése.

„A videóbírónak akkor kell jeleznie a játékvezetőnek, ha egyértelműen rossz ítélet született. Itt nem fér bele a „szerintem” és a „bizonyos nézőpontból”. Csak akkor kell megszakítani a játékot, ha a videószobában ülő játékvezető száz százalékig meg van győződve arról, hogy rossz döntés született, és ezt tiszta, egyértelmű képpel alá lehet támasztani. Ez rossz kép ugyanis még a jó ítéletet is kérdésessé teheti. Ha viszont nem egyértelmű, hogy hiba történt, akkor inkább menjen tovább a játék. A labdarúgásban mindig lesznek szürke területek, olyan esetek, amelyek a visszajátszások után sem egyértelműek. Ezekbe nem szabad belemenni, mert csak még nagyobb kavarodás lesz a vége.”

Ebből némileg lehet következtetni arra, miért nem lenne szerencsés, ha a vezetőedzőknek is lenne lehetőségük egy-egy jelenet visszanézést kérni. Ki szeretné, ha belekényszerítenék a „szürke zónába?”

 Európában jelenleg 234 stadionban épült ki a VAR-rendszer, amelynek működése kapcsán néhány tévhitet is eloszlattak a szervezet nyoni központjában. Szó sincs például arról, hogy a vitatott eseteket három-négy ember nézi vissza az elsötétített szobákban. A VAR a legszigorúbb értelemben két játékvezetőt takar, a videóbírót és az asszisztensét. A szereposztás a következő: ha vitatott eset történik, a videóbíró (vagyis egyetlen fő) az esetet követő két-három másodpercben máris három-négy kameraállásból nézheti vissza a jelenetet (végső soron aztán annyiszor, ahányszor szeretné), miközben az asszisztense a pályán zajló játékot figyeli. Továbbá fontos megjegyezni: bármilyen esetről is legyen szó, az első lépés mindig a leshelyzet ellenőrzése, ez ugyanis minden döntést felülírhat. Ha nincs les, és a VAR-szobában ülő játékvezető száz százalékig biztos benne, hogy téves ítélet született, akkor hívja ki kollégáját a pálya széli monitorhoz, s közben folyamatosan kommunikálnak. A végső döntést mindig a mérkőzés játékvezetője mondja ki.

„A játékvezetőket minden meccs után értékeljük. Az egyik ellenőr a lelátóról nézi a mérkőzést, a másik a képernyő előtt, és ha nagyon eltér a véleményük, akkor ott valami történt. A kiértékelésnél azt is figyelembe vesszük, hogy a vitatott esetet láthatta-e a játékvezető abból a szögből, ahol állt. Ha erre nem volt esélye, akkor nincs büntetés, ha viszont látnia kellett volna, akkor már más a helyzet…”

Az UEFA által szervezett valamennyi találkozóra érvényes, hogy a VAR-ellenőrzés a nyoni központban történik, onnan tartják a kapcsolatot a stadionnal. Az erre a célra kialakított, elsötétített teremben egy asztalra nyolc monitor jut, a nemzetközi kupameccsek idejére a terem a VAR játékvezetők és a technikusok birodalmává válik.

Az előadás végén a sportal.hu arról kérdezte Roberto Rosettit, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy idővel a nézők is tudjanak arról, pontosan mit néz vissza a játékvezető és a VAR-szoba? A televízió képernyője előtt ez egyértelműnek tűnik, a lelátón ülve vagy éppen ugrálva viszont sokszor fogalma sincs a nézőnek arról, hogy melyik egy perccel korábbi jelenetet vizsgálják.

„Fontos megemlíteni, hogy a VAR még mindig nagyon fiatal kezdeményezés, amely folyamatosan fejlődik. Pierluigi Collinával, a FIFA játékvezető-bizottság elnökével már beszéltünk erről, tervben van, hogy a jövőben legyen valamilyen kommunikáció a nézők felé. Ám nagyon óvatosnak kell lenni azzal kapcsolatban, hogy mit mutatunk meg a kivetítőn, vagy milyen információ jut el hozzájuk a hangszórókon keresztül.”

A játék egyre gyorsul, a játékvezetőknek egyre nehezebb tartani a lépést az atlétákkal, mégis, aki érez magában ambíciót ehhez a hivatáshoz, annak hamarosan eljöhet az ideje. Az olasz szakember előadásából ugyanis kiderült, hogy egyre több bíró hagyja ott a pályát, a szervezet szerint Európában mintegy 76.500 (!!!) játékvezető hiányzik ahhoz, hogy ideális legyen a létszám. Ennek értelmében az UEFA évente 30.000 játékvezetőt szeretne kinevelni Európa szerte.

„Miért tűnnek el a játékvezetők? Egyfelől, mert a média rengeteget kritizálja őket, ezen változtatni kellene. A másik ok pedig az erőszak, amelyet a szülőktől, a játékosoktól, a szurkolóktól és az edzőktől szenvednek el. Olaszországban tizenhat-tizenhét éves gyerekeket bántalmaznak a meccsek után heti rendszerességgel. Nem győzöm hangsúlyozni: ők nem játékvezetők. Ők még csak gyerekek.”

 

Hozzászólások