Csongrád: Tavaszi frissítő kurzusról

Csongárd teszt (2022. tavasz) - forrás: csongradjb.hu Forrás: csongradjb.hu - Csongárd teszt (2022. tavasz).

2022.02.12-én a szokásoknak megfelelően megyénk is elkezdte a felkészülést a tavaszi szezonra. Ahogy az lenni szokott először a fizikai felkészültségükről kellett számot adniuk a játékvezetőknek.

Reggel 7 óra magasságában már zajlottak a SZVSE pályán az előkészületek. Az Elnökség tagjai, valamint az országos kerettagú játékvezetőink mindent megtettek annak érdekében, hogy minél gördülékenyebben teljen a fizikai felmérő.

A futásra minden játékvezető fegyelmezetten, időben megérkezett. Az utóbbi időben már megszokott, hogy a tesztet egy gyors EKG előzi meg, nem volt ez másképp most sem.

Talent játékvezetőink kezdték a bemelegítést, majd következett a rövid táv, illetve az intervall futás. Aztán sorban következett a Megye I-es, Megye II-es, valamint a Megye III-as és IV-es csapat.

A felmérőn a tanfolyamos, leendő játékvezetők is részt vettek – sikeresen.

Nagy meglepetés nem született, a jelenlévők nagy százaléka teljesítette az elé támasztott elvárásokat.

Az Elnökség újabb meglepetéssel kedveskedett a játékvezetőknek, a korábban biztosított feliratozott pólók, rövidnadrág és melegítő mellé most egy címerrel ellátott, feliratozott sporttáskát bocsátottak mindenki rendelkezésére.

Ezt követően a csapat Kiskundorozsmán találkozott újra, ahol egy kiadós ebéd várta őket.

A szakmai program 13 órakor kezdődött, ahol Kalmár László JB elnök köszöntette a megjelenteket. A pandámiás helyzet most tette lehetővé, hogy a 2021-ben vizsgázott kollégák köszöntésére sor kerüljön.

Az elismerések sora itt még nem ért végett, az Elnökség köszöntötte a 10, 15, 20, 25, 30, 40, 45 és 55 éve vizsgázott játékvezetőket és ellenőröket.

10 éve vizsgázott:Barta Norbert, Barna Zoltán, Dobai János, Hideg Bence, Farkas Tamás, Tóth Kitti, Savanya István, Kőhalmi Attila, Mucsi Zsolt

15 éve vizsgázott: Takács János, Minda Gábor, Balázs Erika, Boldog János

20 éve vizsgázott: Szeles Ádám, Cseh Géza, Vereska Mátyás, Szöllősi Ferenc

25 éve vizsgázott: ifj. Tóth Sándor, Juhász Mihály

30 éve vizsgázott: Ludvig András, Kalmár László

Az eseményen tiszteletét tette Prof. Dr. Hegyi Péter, korábbi FIFA játékvezető-asszisztens is, aki Kalmár László meghívásának eleget téve jelent meg a továbbképzési napon. Péter is a jubilánsok között volt, ő 30 éve tette le a játékvezetői vizsgát. Pár szóban köszöntötte a játékvezetőket, elmondása szerint kicsit el is érzékenyült, hogy az Elnökség gondolt rá, valamint elmondta, hogy mindig jó szívvel fog visszagondolni a szegedi évekre.

40 éve vizsgázott: Madácsi János

Sokak nagy örömére Kormányos Gábor is elfogadta az Elnökség meghívását, aki köszönetet mondott Gábornak a sok-sok segítségért, tanácsért. Gabi bácsi 45 éve tett játékvezetői vizsgát.

55 éve vizsgázott: Sipos Ferenc

Díjat kapott továbbá:

Barta Norbert (közösségért végzett munkájáért)

Szabó Richárd és Széplaki Attila (az év újonc játékvezetői 2020 és 2021)

Juhász Szabolcs Olivér (az év asszisztense)

Virág András Barnabás (az év játékvezetője)

Szabi és Barni felkerültek az országos keretbe, erről korábban itt írtunk.

Az eseményen díszvendégek is megjelentek. A korábbi kiváló, Csongrád-Csanád megye eddigi egyetlen FIFA játékvezetőjének, Pádár Lászlónak a lánya, Pádár Timea és unokája, Nagy Berill is emelte az esemény fényét. Jelenlétük természetesen nem volt véletlen; az Elnökség egy nagyon szép gesztussal fordult Pádár Laci bácsi felesége felé, miszerint szerették volna, ha Csongrád-Csanád megye legjobb Talent játékvezetőjének járó díjat innentől kezdve Pádár László-díjnak hívnák. Ennek a felkérésnek nagy örömmel tett eleget a család, és az első Pádár László díjat Timea adhatta át Dr. Ruzicska Máténak. Pádár László lánya szintén köszöntötte a megjelenteket, és rendkívül büszke volt arra, hogy díjat neveztek el édesapjáról.

A díjak átadása után Széplaki Attila, 2021-ben vizsgázott játékvezető kért szót. Szerette volna kifejezni háláját azoknak az embereknek, akik eddigi pályafutását segítették, nekik egy emlékéremmel kedveskedett. Kalmár László, Szekeres Károly, Borbás Bottyán, ifj. Tóth Sándor, Galambos Mihály, Vereska Mátyás és Gargya Balázs vehette át az ajándékokat.

Sajnálatos módon voltak búcsúzó játékvezetők és ellenőrök is. Befejezte pályafutását Halász László, Ludvig András, Sipos Ferenc, Kozák Tibor és Wittmann Sándor, akiket Kalmár László pályafutásuk felelevenítésével búcsúztatott.  Köszönjük az eddigi munkájukat, és sok sikert kívánunk nekik az élet minden területén!

Egy rövid szünetet követően következett az elméleti teszt, amit a megszokott fegyelem mellett írtak meg a sporik. Sor került videós tesztre is, aminek kielemzését Kalmár László vezényletével a játékvezetők közösen tették meg.

Szakmai előadás nélkül nincs továbbképzés, így Borbás Bottyán megyei instruktor (Bobo) készült játékújraindítások témakörben a csapatnak. A prezentáció érdekes, tanulságos és interaktív volt.

A nap zárásaként Kalmár László érintett 1-2 megyei játékvezetői kérdést, majd biztonságos, jó utat kívánva lezárta a továbbképzési napot.

 

Hozzászólások