Baranya: Túl a teszten

Baranya teszt - Zsola fejfedője - forrás: pvsk.hu Forrás: pvsk.hu - Baranya teszt - Zsola fejfedője.

„Spori, labda volt!"- valószínűleg ez az a mondat, amit egy játékvezető a sporttevékenysége során a legtöbbször hall. Múlt pénteken este játékvezetőből nem volt hiány a PVSK Verseny utcai sportközpontjában. Sőt, tele volt velük a rekortán, az ominózus mondat,- futballisták hiányában,- mégsem hangzott el. Magukban voltak a „sporik”, a tavaszi szezon előtti fizikai, valamint elméleti teszten vettek részt, és csak az ezeken megfelelt játékvezetők vezethetnek mérkőzéseket a tavasszal.

Szinte semmiben nem különbözött a hangulat attól, mint amikor egy futballcsapat játékosai találkoztak egymással az első téli alapozó edzés előtt… Jó hangulatban viccelődve, mosolyogva köszöntötték egymást a megye sípmesterei, a megszokott öltözői hangulatban, egymás ugratásától, egészséges zrikálásától sem mentesen. Mivel a létszám közelítette a hatvanat, két részre oszlott a társaság. A megyei I. bajnoki kerethez tartozó játékvezetőt az erőnléti tesztet teljesítették, a többiek az elméleti kérdések megoldásával foglalatoskodtak.

 

Horvát Ottó, kétújfalui játékvezetőt az elméleti tesztről kérdeztem.

Nehéz volt a teszt? Hogy érzi, jól sikerült?

Igen, azt hiszem, hogy idén sem lesz gond, ahogy a közel harminc év során egyszer sem volt. Tulajdonképpen nem is voltak nehezek a kérdések.

Következik az erőnléti teszt. Hogy készült fel erre?

Már vezettem néhány edzőmeccset, ahogyan a labdarúgóknál, így nálunk is, ez a felkészülés részének tekinthető. A tél során minden héten egy alkalommal lefutottam a tesztet, én így készültem. Remélem ma sem ér meglepetés – mondta Horváth Ottó.

Az erőnléti teszt két futógyakorlatból áll: hatszor negyven méter futás az első rész, százötven méter futás ötven méter séta, ez a második rész, tíz körön, azaz négyezer méteren keresztül. A tesztet először a megyei I. osztály keretéhez tartozó sporik futották le. Szembetűnő volt, hogy senkinek nem okozott problémát, jókedvűen, mosolyogva teljesítették a tesztet a játékvezetők. Persze ez nem hatott meglepetésként, hiszen a legtöbben életkorukat tekintve még bőven játékoskorban vannak. Örvendetes, hogy ennyi fiatal játékvezetője van a Baranya megyei testületnek, melynek elnöke, Nagy István, aki maga is gyakorló játékvezető, az összetartás tapasztalatairól beszélt.

 - Ez a tavaszi felmérőnk, fizikai és elméleti. Alapesetben nem így szokott zajlani ez az összetartás, de sajnos a járványügyi helyzet ezt is átírta. A megszokott rend az, hogy a fizikai teszt után van egy komplett szakmai napunk, előadásokkal bemutatókkal. Csak ezután következne az elméleti tesz kitöltése. Sajnos erre most nincs lehetőség.

Nem néztek ki rosszul mozgás közben. 

De ez el is várható, hiszen akik itt most mozogtak, ők a Baranya megyei elit, tőlük el is várjuk, hogy jól nézzenek ki mozgás közben. 

Vannak-e létszám gondok a baranyai játékvezetői testületnél?

Országos szinten nem állunk rosszul. Várjuk azt, hogy a nemsokára tanfolyamot végző hallgatóink csatlakozzanak hozzánk, ők mintegy huszan vannak, ez esetben nem lesznek létszámgondjaink a tavasszal. Persze továbbra is várunk mindenkit, aki bírja ezt a közeget, és kedvet érez magában ahhoz, hogy játékvezető legyen. Mindenkinek lesz feladata bőséggel!

 

Hozzászólások