Felkészültek a játékvezetők a szezonra

2021. nyári felkészülés - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - 2021. nyári felkészülés.

A hétvégén rajtoló NB I, NB II és NB III előtt a FIFA által előírt követelményeket teljesítették a játékvezetők. Az első osztályú mérkőzések már videóbírók segítségével indulnak.

Az NB I-es és NB II-es játékvezetők, asszisztensek és ellenőrök nyári felkészítő edzőtáborozására Telkiben, az MLSZ edzőképző központjában került sor az elmúlt hétvégén. A négynaposra nyúló sűrű programsorozat alkalmával különböző szakmai előadásokat, elemzéseket hallgattak, szellemi teszteket töltöttek ki a résztvevők. Az MLSZ sporttelepén tartott edzőtáborban részletesen áttekintették a friss szabályváltozásokat is, hogy azok helyes alkalmazása mellett indulhassanak a következő bajnokságok. Emellett a játékvezetők a FIFA által előírt komoly megterhelést jelentő fizikai felmérőt teljesítettek Budapesten, az Ikarus Sporttelepen. Az érintettek az előírások szerint csak ezek eredményes végrehajtása után vehetnek részt a különböző bajnoki osztályok mérkőzésein.

Az NB III-as játékvezetők és ellenőrök egy héttel korábban hasonló komolysággal készültek a harmadosztályban induló bajnokságra, valamint ők is sikeresen részt vettek a kötelező elméleti teszten és fizikai felmérőkön.

Indul a VAR rendszer Az NB1-ben.

 Az MLSZ Játékvezető Bizottsága videóbírós képzést tartott 45 játékvezető és asszisztens bevonásával az elmúlt közel egy évben. A FIFA szigorú követelményeinek megfelelően előbb elméleti képzések során készültek a játékvezetők és az asszisztensek, majd szimulátorok alkalmazásával mérkőzésjeleneteket elemeztek. Csak ezek után léphettek a képzés következő szintjeire. Tavasszal, az előző szezon első osztályú bajnoki mérkőzésein offline módban gyakorolták a VAR protokollban előírtakat. Június hónapban már az MLSZ által megrendezett VAR Kupán élesben adtak számot felkészültségükről az érintettek.

A komoly felkészülés eredményeként a FIFA engedélyezte a VAR rendszer használatát Magyarországon, így hétvégén már az összes első osztályú bajnoki mérkőzésen videóbírók fogják segíteni a játékvezetők munkáját.

A hat mérkőzés VAR csapatai (videóbírók, videóbíró asszisztensek és visszajátszási operátorok) szerdán egésznapos tréningen ismételték át a protokollban foglalt szabályokat és mérkőzés szituációk elemzésével gyakoroltak, hogy sikeresen indulhasson a VAR rendszer az NB I-ben. A visszajátszási operátorok még előtte hétfőn és kedden külön képzéseken is részt vettek, hogy az élő mérkőzéseken az elemzések időtartamai a lehető legkevesebb időbe teljenek, kevesebbet álljon a játék és ezáltal még élvezhetőbbé váljon az elsőosztályú bajnokság.

 

 

 

Hozzászólások