Csongrád: Sikeres a Moodle program

Csongrád oktatás - forrás: csongradjb.hu Forrás: csongradjb.hu - Csongrád oktatás.

Immáron egy éve annak, hogy a megye néhány lelkes játékvezetőjének köszönhetően a Csongrád-Csanád megyei játékvezetés egy olyan rendszerrel, programmal gazdagodott, ami nagymértékben segíti a játékvezetők felkészülését, illetve tudásuk szinten tartását.

Borbás Bottyán, ifj. Kormányos Gábor, Szűcs István Dávid, Kakuk Szabolcs és Pluhár Gábor 1 éve megalkották Csongrád-Csanád megye számára azt az innovációs felületet, ami a mai napig töretlen sikernek örvend, és folyamatosan segíti a játékvezetők szakmai felkészülését.

A rendszeren keresztül mára már bármelyik megyei játékvezető, ellenőr, otthon, az iskolai szünetben, buszon, munkahelyi kávé mellett kitölthet egy 25 kérdésből álló szabályismereti tesztet. A fentiek hatványozottan igaznak bizonyulnak, ha megemlítjük, hogy a fejlesztők egy Alkalmazást is biztosítanak az eléréshez, azaz mobiltelefonra írt verzióban is elérhető a felület, gyorsan és kényelmesen.

Ezen felül – egyedülálló módon – a játékvezetők rendelkezésére áll egy UEFA által összeválogatott klipsorozat, szám szerint 100 videó, ami szintén kiválóan szolgálja a felkészülést, és azt, hogy a játékvezetők egységes szemléletet próbáljanak kialakítani és kivinni a pályára.

Az oldal népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy a napokban átlépte a kitöltött tesztek száma a 16 ezret!

A fentieken túl a Talent játékvezetők is ezen a felületen, külön topicban teljesítik a heti kötelező 2 „hagyományos” és 1 videós tesztjüket.

A januárban kezdődött tanfolyamon részvevők életét is nagyban megkönnyítette az oktatási felület, ahol korlátlan számban állt és áll most is rendelkezésükre a legfrissebb Triviából szabályismereti teszt.

A Csongrád-Csanád megyei tavaszi felkészítő kurzus szervezői is segítségül hívták a Moodle rendszert. A pandémiás helyzetre való tekintettel lehetetlen volt személyesen megtartani a továbbképzési napot, illetve megíratni az ahhoz kapcsolódó elméleti tesztet, így az Elnökség, valamint az instruktorok arra a döntésre jutottak, hogy ezen a felületen keresztül kérik számon és mérik le a játékvezetők tudását. A „vizsga” felépítése 3 részből állt; először is egy videós tesztet kellett megoldaniuk a sporiknak, amit 100%-ra kellett teljesíteni, ezt követően egy bizonyos időintervallumon belül kellett abszolválni 12 db szabályismereti tesztet, a legvégén pedig következett az „éles” teszt, ahol 80%-nál volt meghúzva a vonal (Talenteknél 88%).

Borbás Bottyánt, a felület egyik megalkotóját kérdeztük a rendszerrel kapcsolatos érzéseiről, tapasztalatairól.

„Amikor megálmodtuk ezt az oktatási rendszert, nem gondoltuk volna, hogy ekkora sikere lesz. Nagyon kedvelik a játékvezetők azt a kényelmet, amit a program nyújt számukra; bárhol bármikor rendelkezésükre áll egy szabályismereti teszt. Ez az instruktori munkánkat is megkönnyíti, mivel látjuk, hogy ki, mikor és mennyi időt foglalkozik a szabályokkal . Az elmúlt időszakban – a járványügyi helyzet miatt – még inkább előtérbe került a felület. Itt tartottuk meg a tavaszi frissítő kurzusunkat, illetve a tanfolyamosoknak is óriási segítséget nyújtott ez a lehetőség. Látva a kitöltési számokat (16 ezer kitöltés – a szerk.), úgy tűnik, hogy kicsit pesszimisták voltunk. Kormányos Gábor Instruktor társammal kiértékeltük a tavaszi felkészítő kurzus eredményeit, és nagyon pozitív visszajelzés volt számunkra, hogy volt olyan működő játékvezető aki 12 nap alatt majdnem 100 kérdéssort töltött ki. Több aktív játékvezető is van aki napi rendszerességgel pörgeti a trivia kérdéseit, illetve kiemelném a talent csoportot. Szemmel látható, hogy a rendszeres tesztkitöltéseknek köszönhetően rendre hiba nélkül (vagy maximum 1 hibával) töltik ki a feladatsorokat . Jó érzéssel tölt el, hogy a befektetett energiánknak kézzel fogható eredménye van, de nem állunk meg, bőven vannak még kiaknázatlan területei a rendszernek. Az elkövetkezendő időszakban azon fogunk dolgozni, hogy még innovatívabbá, interaktívabbá tegyük a felületet.”

Ezt követően Kalmár László Elnök Csongrád-Csanád megyei JB Elnök Úr is nyilatkozott számunkra:

” A tavalyi Alapfokú Játékvezetői tanfolyam kezdetén Pluhár Gabi (akkor még tanfolyami hallgató) vetette fel, hogy a teszteket és képzési anyagokat miért nem töltjük fel egy Moodle alkalmazásba, melyet Ők már az iskolai oktatásban és számonkérésben rendszeresen alkalmaznak. Az ötletet a cselekvés követte és néhány tehetséges és elhivatott kolléga összefogásával három nap alatt megalkották az azóta szinte “csapágyasra hajtott” oktatási felületet. A megye minden játékvezetője előszeretettel használja a rendszert, és a számonkérés és ellenőrzés is rendkívül objektívvé vált. Ezen bonyolítottuk a tavaszi és őszi továbbképzések helyetti “fejtágításokat” és a tavaszi felkészítő kurzus is erre a felületre került fel. Jelen pillanatban úgy készülünk, hogy az idei év tavaszán is ezen az alkalmazáson és felületen keresztül folynak majd a képzések és felkészítések. Én magam is töltöttem már mobilon teszteket szervizelés ideje alatt…”

Sok sikert kívánunk a munkához!

 

Hozzászólások