Puhl Sándor kálváriája

Puhl Sándor - VB - forrás: google.com Forrás: google.com - Puhl Sándor - VB.

Puhl Sándort most nem az UEFA, hanem az MLSZ mellőzi: információink szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség két hétig pihenteti az egri bírót. Ez az alaphír, így ahhoz, hogy az okokat, az ügy hátterét megértsük, néhány hetet vissza kell menni az időben. A történet rendhagyó, s bizony éppen azok részéről kaptunk kevés segítséget a tisztán látáshoz, akik a világ legjobb játékvezetőjének „pihentetéséről” döntöttek...

A PNB hetedik fordulójában Puhl Sándort tartalék-játékvezetőnek jelölték a Kispest-III. Kerület mérkőzésre. A bíróküldésről értesülve sokan felkapták a fejüket: miként lehetséges, hogy annak a bírónak, aki világbajnoki és BL- döntőt is vezetett, cseretáblákat kell emelgetnie a magyar bajnokságban?

Nem okozott viszont meglepetést a bíróküldés azoknak, akik figyelemmel követték az elmúlt hónapok eseményeit, azóta, hogy az MLSZ elnöksége megszüntette a Játékvezetői Testület önállóságát.

A JT helyett létrehozott ad hoc játékvezetői bizottság közvetlenül az MLSZ felügyelete alatt áll, így minden lényeges kérdésben az MLSZ | elnöke, Kovács Attila dönt. Ez a változás érzékelhető volt a játékvezetőÍ küldés új rendszerén is: a beosztás elkészítése ugyanis kikerült a korábbi bizottság kezéből, s azóta az elnöknek kell jóváhagynia a küldési határozatokat. Nem az MLSZ-elnök jelöli ki az összes PNB-s és NB-s mérkőzés játékvezetőit, de egyes helyeken megváltoztathatja, módosíthatja a beosztást. A rendkívül nagy körültekintést igénylő munkát (számos szempont befolyásolja, hogy melyik játékvezető hol vezethet) gyakorlatilag Szabó Béla, bizottsági tag végzi, és a legnagyobb beleszólása kétségkívül neki van abban, hogy ki, mikor, hol vezet.

Az egykori FIFA-bíró nem nevezhető népszerűnek játékvezetői körökben, kényszerű visszavonulása után lényegében el is távolodott a szakmától - illetve: a kispályás futballban vállalt funkciót -, s csak tavaly decemberben tért vissza az élvonalbeli labdarúgáshoz, amikor a BLSZ alelnökévé választották. A volt játékvezető úgy lett tagja az ad hoc JB-nek, hogy Kovács Attila csak azzal a feltétellel volt hajlandó elfogadni az MLSZ elnöksége elé terjesztett javaslatot a bizottság összetételéről, hogy abban Szabó Béla is szerepeljen. Ezért a játékvezetők az MLSZ-elnök „meghosszabbított karjának” tartják Szabó Bélát, aki döntéseivel rendre beavatkozik az elmúlt években világméretű elismerést kivívott bírói testület működésébe. Az ügy további pikantériája, hogy az a Nagy Miklós kényszerül vele közösen dolgozni, akinek első JT-elnökké választása után Szabó Béla kikerült a játékvezetői keretből.

Mindez talán némi magyarázatot ad „A világ legjobb játékvezetője" címet négy éve védő Puhl Sándor kálváriájára. Emlékezhetnek rá: a nagy vihart kiváltó küldési határozatok között (például amikor helyi bírók, illetve partjelzők vezettek, vagy lengettek egy-egy mérkőzésen) szinte minden héten volt valami „furcsaság” Puhl körül. Kezdődött azzal, hogy az első fordulóban megváltoztatták a beosztást: a Vác-III. Kerület mérkőzés helyett Puht éppen arra a Debrecen-BVSC találkozóra jelölték ki, amelyet elhalasztottak, s így nem térhetett vissza az első játéknapon. A világ legjobb bírója nemsokára mégis vezethetett: a Kispest-Nyíregyháza találkozót bízták rá (ennek a mérkőzésnek a játékvezető-ellenőre Szabó Béla volt, aki a küldést készíti, s aki most határozott a kéthetes pihentetésről). Következett a Ferencváros-MTK rangadó, amikor is Puhlnak tartalék-játékvezetőként kellett volna segítenie Vágner László munkáját, aztán - minthogy sokan megalázónak érezték a két játékvezető ily módon való szembeállítását - újra megváltoztatták a küldést. Puhlra bíztak viszont egy diósgyőri juniormérkőzést, amelyet ő zokszó nélkül le is vezetett.

Akkor már arról is suttogtak, hogy Puhl tatai teszteredményeit nem juttatták el az UEFA-hoz az MLSZ illetékesei, ezért nem is térhet vissza a nemzetközi porondra. Ezt aztán megcáfolta a tény, hogy Puhl Sándort a Servette- CSZKA Szófia mérkőzés bírójának kérte fel az Európai Labdarúgó-szövetség. Ám - mondjuk így - a nemzetközi lejáratás szándékára vall, hogy az MLSZ Puhlt Pillér Sándor tartalékbírójának küldi a Dánia-Wales Eb-selejtezőre, jelezve ezzel, hogy a világ legjobb bírája "már csak ennyire képes”, ahelyett,hogy menedzselni próbálnák a magyar futball utóbbi évtizedének legjobb reklámhordozój át.

A legfrissebb hír most arról szól - és tegyük hozzá: a játékvezető már ebben a tudatban vezette az Újpest-Ferencváros rangadót! -, hogy kéthetes pihenő vár Puhl Sándorra. Az ok: a bíró csak ötven perccel a kezdés előtt érkezett arra a bizonyos Kispest-III. Kerület mérkőzésre, amelyre - idehaza életében először - tartalékbírónak jelölték.

Az ellenőr pedig, aki jelentést tett az esetről, majd pedig a pihentetésről szóló döntést hozta - Szabó Béla volt...

Informácóink szerint egyébként Puhl megjelent a Bozsik-stadio ban a szabályban rögzített időpontban - egy órával a mérkőzés kezdete előtt de nem volt az öltözőben (ezt egyébként nem is írja elő a szabály, s mindenképpen mondvacsinált vádnak tűnik az eltiltás oka az ehhez hasonló esetek ismeretében). Természetesen megkerestük, és megkérdeztük az ügyben érintett Szabó Bélát, aki azonban elzárkózott a nyilatkozattól.

Vannak tehát tények, ám, hogy mi minden van a háttérben, az találgatások tárgya. Egyesek szerint azért „nem hordozza a tenyerén" Puhl Sándort az MLSZ jelenlegi vezérkara, mert tagja volt a szövetség előző - dr. Laczkó Mihály és Bodnár György nevével is fémjelzett - elnökségének. Az viszont bizonyos: amíg például Franciaországban két stadiont és egy közteret is elneveztek Michel Vautrot- ról, Michal Listkiewicz UEFA- tisztségviselőként Lengyelország első számú futballdiplomatája (egyikük sem vezetett vb-döntőt...), félő, hogy Puhl Sándor hamarosan áldozata lesz egy eredményeihez, nemzetközi tekintélyéhez méltatlan csatározásnak. 

 

Hozzászólások