Vági: nem lesz gólvonal-technológia!

Vági Márton - forrás: MLSZ.hu Forrás: MLSZ.hu - Vági Márton.

Az MLSZ által a napokban rendezett sajtóbeszélgetésen szóba került a videobíró, vagyis a VAR NB I-es bevezetésének terve is.

Vági Márton elmondta, szeretnék a 2020–2021-es idénytől bevezetni, de annyira körülményes a technikai és egyéb feltételek kialakítása, hogy elképzelhető csúszás.

Ausztriában például előbb elindult a kiépítés folyamata, de az osztrákok már bejelentették, hogy nem ősszel, hanem csak jövő tavasszal vezetik be az új rendszert.

Az már megvan, ki fogja kiépíteni a VAR (Video Assistant Referee) technikai rendszerét, amely a pályán és a szobában lévő játékvezetők kapcsolatára épül, de emellett van egy úgynevezett VOL (Virtual Offside Line) online videórendszer is, amely a leshelyzeteket elemzi, és amelynek a technikai hátterét szintén ki kell építeni.

A harmadik technikai elem a gólvonal-technológia lehetne, de ez utóbbit Magyarországon nem alkalmazzák majd a VAR mellett. A technikai háttér megteremtésén túl ki kell képezni a VAR rendszerét kezelni képes játékvezetőket, asszisztenseket, sőt még a rendszert üzemeltető (döntést nem hozó) operátorokat is.

Erre megvannak a FIFA által előírt képzések, amelyeket mindenkinek el kell végeznie. Magyarországon jelenleg csak három játékvezetőnek van ilyen képesítése, de a profi bírók jelenlegi, hazai kerete kevés is lesz ahhoz, hogy ki tudja szolgálni a VAR-hoz szükséges létszámot, ezt a kérdést is meg kell oldani. Aztán a megfelelő szakemberek kiképzése után, a rendszer bevezetése előtt hatvan valós tesztmeccset is meg kell szervezni (erre várhatóan Telkiben és még egy másik helyszínen kerülhetne sor), mert az előírások meghatározzák, hogy a VAR-bíróknak hány próbameccsen kell közreműködniük, különböző szerepekben, mire élesben is mérkőzést vezetnek a rendszer segítségével.

És akkor arról még nem beszéltünk, hogy a VAR a közvetítő televízióra is többletterheket ró, mert minden meccset 12 kamerával kell rögzíteni, ehhez az eddigiekhez képest több operatőrre is szükség lesz. Már a felsorolásból is látszik, rendkívül összetett folyamatról beszélünk, így egyelőre kérdéses, hogy már az új idény augusztusi indulásakor életbe tud-e lépni a rendszer.

 

Vajon ki fogja szakmailag vezetni a VAR-t?

 

Hozzászólások