Horváth László másfél ezer mérkőzésen túl

Megyei játékvezetés

2020-01-18 05:07:19
Baranya | Horváth László |

Horváth László - forrás: pecsistop.hu
Forrás: pecsistop.hu - Horváth László

Évtizedes hagyomány folytatódik a hétvégén a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetségnél: jubiláló sípmestereket köszöntenek a Laterum Hotel dísztermében. Köztük lesz a sportcsaládból származó Horváth László is, aki 45 éve tett játékvezetői vizsgát.

- Anyósom javaslatára tettem le a játékvezetői vizsgát 1974-ben - kezdte a beszélgetést Horváth László, a kosárlabdázó Juci és a kézilabdás Zsuzsi testvére.

Megtudtuk, hogy a Pécsi BTC és a PEAC labdarúgója volt, majd egy családi tévénézés közben folyamatosan bírálta a fekete ruhást, erre feleségének édesanyja indulatosan rászólt: "legyél játékvezető, most indul egy tanfolyam".

Sikeres vizsga után Laci karrierje hamar emelkedett a labdarúgó-játékvezetők ranglistáján, 1976-1983 között országos kerettag lett. Egyik emlékezetes mérkőzésének mondta a Népstadionban rendezett kettős rangadót, ahol 40 ezer néző előtt a Ferencváros-Vasas mérkőzésen Palotai Károly munkáját segítette.

A pécsi játékvezetők kispályás csapatában bokatörés érte egy teremtornán, ami a bíráskodás befejezését jelentette számára. A kényszerszünet alatt, játékvezető-hiány okán országos JB engedélyével alsóbb osztályú mérkőzéseken bíráskodott, ahol segítette a fiatal kezdő kollégákat (az engedély az életkora miatt volt szükséges).

Véleménye szerint a játékvezetéshez kell egy kis megszállottság, elhivatottság, csepp mazochizmus, önismeret, naprakész szabályismeret, megfelelő fizikai állapot és jó családi háttér, tudni kel feldolgozni pozitív és negatív észrevételeket, bírálatokat.

Horváth László 1574 nagypályás mérkőzés mellett számtalan kispályás és rengeteg teremtornán fújta a sípot. Fizikai tettlegesség nem érte, a verbális inzultus nem érintette meg. A játékvezetői berkekben létezik egy mondás, miszerint ahol miséztek, oda nem mennek vissza ministrálni. Laci azonban visszament, igaz, más beosztásba, ellenőrként segítve a fiatal játékvezetők munkáját.

A szombati évzáró rendezvényen Horváth László mellett több jubiláló játékvezető vehet át elismerést - írja a pecsistop.hu


 

Hozzászólások: