70 évesen is osztja a lapokat Karcsi bácsi

Megyei játékvezetés

2019-10-07 17:15:41
Budapest |

Tóth Károly - 70 éves - forrás: borsonline.hu
Forrás: borsonline.hu - Tóth Károly - 70 éves

Több mint ötven éve fújja a sípot Tóth Károly, Magyarország legidősebb aktív játékvezetője. A hónap végén lesz 70 éves - írja a borsonline.hu.

A zuhogó eső miatt alig-alig látni szurkolókat a pálya mellett a BLSZ U19-es Törökbálint–Gorrze Kft. mérkőzésén. A pálya közepén egyedül áll a bíró, se partjelző, se senki, aki a pálya széléről éles szemmel figyelné a játékot, mint Karcsi bácsi – mert őt már kedvesen csak így hívják futballközegben.

Az első félidőben viselt zöld mezét a másodikban pirosra cseréli, úgy elázik, de még a pokoli idő sem veszi el a jókedvét.

– Október 22-én leszek hetven, de az biztos, még jó ideig nem teszem le a sípot. Amíg bírom, csinálom – mondja, és elárulja, megvannak a módszerei, amik fiatalon tartják.

– Az egyik a sport – majd egy félmosollyal hozzáteszi: – Na és a kedves fiatal hölgyek. És a nap végén a vacsorához elkortyolt két-három szederpálinka.

– Kétfajta bíró van – folytatja. – Az egyik, akit már megvertek, és a másik, akit meg fognak. Én is kaptam már, persze, de mivel korábban karatéztam, alkarral kivédtem. Olyan is volt, hogy menekülni kellett, ám komoly bajba sose kerültem.

1968-ban kezdett el meccseket vezetni, az 50 éves pályafutásából leginkább csak pozitívumokra emlékszik.

– Hatalmas elismerés volt, amikor 1999-ben a budaörsi pályaavató mérkőzést vezettem, amin a Fradi öregfiúk volt a vendég. A találkozót Puskás Öcsi is megnézte. A Fradi nyert, a pályáról kifelé menet pedig elkapott Öcsi bácsi. „Spori, ez mégis mi volt?” – kérdezte tőlem. Értetlenkedve válaszoltam, hogy hát mi lett volna, nyert a Fradi. Éppen ez a baj, én Honvéd-szurkoló vagyok! – emelte fel a hangját. De csak viccelődött, utána egy aláírást is kaptam tőle.

Azt is elmeséli, hogy 1988-ban az Aranykalász-kupán Horvátország, Franciaország és Izland U18-as csapatainak is vezetett meccset.

– Ki tudja, lehet, hogy Zinédine Zidane is ott volt, és neki is fújtam. Elképzelhető, hogy több, mára már világsztár játszott, de akkor még nem lehetett tudni, mi lesz belőlük.

Ahogy mondja, három könyvet is meg lehetne tölteni a jobbnál jobb sztorijaival, szívesen mesélne akár hajnalig, de pihennie is kell: hét közben 2-3 meccsen fúj, hétvégén azonban van, hogy összesen hat, három kis- és három nagypályásat bíznak rá. De hát lehozza rutinból.


 

Hozzászólások: