Headset a somogyi meccseken

2018-02-16 09:06:30
Megye: Somogy |
Játékvezetők: Fodor Gyula |


Az MLSZ Somogy Megyei Igazgatóságának Játékvezetői Bizottsága, az elmúlt hétvégén szombaton tartotta, hagyományos évnyitó frissítő kurzusát.

Az egész napos program keretében felfrissítették az elmúlt időszak szabályváltozásait, áttekintették az őszi szezon tapasztalatait. A szakmai program végén pedig a résztvevő játékvezetők és ellenőrök számot adtak elméleti tudásukról. A nap zárásaként, az Igazgatóság jóvoltából kulturális programra voltak hivatalosak a résztvevők.

 

A nap Fodor Gyula JB elnök köszöntőjével kezdődött, majd átadták azoknak az elismeréseket, akik a játékvezetői bálban ezt nem tudták átvenni. Így köszöntötték Perusza Balázst (5 éves működés), Györkő Bélát (15 éves működés) és Takács Zoltánt (20 éves működés) melyért elismerést vehettek át.

 

A program szerint Nemes Nándor az MLSZ SMI Igazgatója foglalta össze az ősz tapasztalatait és látta el iránymutatással a tavaszi szezonra a játékvezetőket. Ezután 2 db POLAR óra került átadásra, melyet Németh Dóra és Páhoki Zsolt vehetett át, így könnyítve meg felkészülésüket a következő időszak feladataira. Az Igazgatóság kezdeményezésére és finanszírozásában az országban egyedülálló módon beszerzésre került 1 db kommunikációs szett, melyet első ízben somogy megyében tesztelhetnek le a játékvezetők amatőr osztályú mérkőzésen. A készülék gyakorlati kipróbálásával, a tapasztalatok összegzésével, az Igazgatóság - a Játékvezetői Bizottsággal egyetértésben - Posza Zsoltot bízta meg.

 

A szakmai programok között először az előkészítői és talent csoport őszi teljesítményéről és a tavaszi feladatokról kaptak tájékoztatót a résztvevők, majd a megyei I.osztály 11-15.fordulójában történt érdekesebb eseteket értékelték ki a jelenlevők. Nagy hangsúlyt helyeztek a nyáron bekövetkezett jelentősebb szabályváltozások ismételt felelevenítésére, kitérve az ezzel kapcsolatos őszi tapasztalatokra is. A délutáni programok között szó esett a játék újraindításának eseteiről, a nyilvánvaló gólhelyzetek és ígéretes akciókkal kapcsolatos ítélkezési és fegyelmezési szituációkról, valamint a súlyos szabálytalanságok és az erőszakos cselekedetekkel kapcsolatos video jeleneteket is megtekintettek és kielemeztek a játékvezetők. Az utolsó előadásban keretében pedig a mérkőzésre való felkészülés lépéseit beszélték át, a küldés megkapásától a mérkőzés kezdetéig.

 

A szakmai program zárásaként több csoportban írásbeli felmérésen, szakmai felkészültségükről adtak számot a játékvezetők. A fizikai felmérőre március 15-én kerül majd sor Kaposváron.