Huhogók

MLSz székház - forrás: Forrás: - MLSz székház.

A játékvezetőknek a pályán történt eseményeket lehet szankcionálnia, a nézőtéri események miatt az MLSZ ellenőrei intézkedhetnek. Mindezt Puhl Sándor és Rab Tibor, MLSZ ellenőr, korábbi válogatott labdarúgó árulta el a Harmadik Félidő című műsorban.

 

Az MLSZ hétvégén életbe léptette az UEFA háromlépcsős (megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés) gyakorlatát, mely szerint a klubok az objektív felelősség elve alapján felelősséggel tartoznak a szurkolóik sportszerű viselkedéséért. Szombaton Ricardo Moniz, a Ferencváros trénere arról számolt be, hogy Szombathelyen érthetetlen huhogással találkozott, és a játékvezetőket kérte számon az eset miatt.

A Harmadik Félidő Extrában Puhl Sándor, a Sport TV állandó szakértője megvédte a bírókat. A játékvezetők a mérkőzés időtartama alatt ítélkezhetnek és szankcionálhatnak a pályán történt események miatt. A nézőtéren történtek miatt a szövetségi ellenőrök lépnek közbe -  árulta el Puhl Sándor. Azt is elmondta, hogy a prevencióra is nagy hangsúlyt kellene fordítani, és fel kellene fognia a szurkolóknak, hogy aki futballmérkőzésre jár, annak tisztelnie kell az ellenfelet, a saját csapatának játékosait és a hivatalos személyeket is.

A műsor vendége volt továbbá Rab Tibor, az MLSZ ellenőre is, akitől megtudtuk, hogy Szombathelyen 2-3 alkalommal, mindössze 1-2 másodpercig huhogtak a nézők, a lefújás után kezdték el többen, talán ez érintette érzékenyen Ricardo Monizt, de ilyenkor már nincs joga eljárnia az ellenőröknek.
Rab Tibor azt is elmondta, hogy mi az a három lépés, és hogy a szurkolókat három, előre megírt közleménnyel tájékoztatják a helyszínen.

A lépések nagyon röviden:

1. Az ellenőr utasítására a negyedik játékvezető jelzi a vezetőbírónak, hogy szakítsa meg a mérkőzést, miközben az ellenőr elrendeli az 1. közlemény beolvasását.

2. Az ellenőr utasítására a negyedik játékvezető jelzi a vezetőbírónak, hogy függessze fel a mérkőzést pár percre. A csapatok bevonulnak az öltözőbe, beolvassák a 2. közleményt, melyben szerepel, hogy a további rasszista megnyilvánulások esetén a mérkőzést akár le is fújhatják.

3. Ha az ellenőr úgy ítéli meg, hogy folytatódik a szurkolók kirekesztő magatartása, ellenőri utasításra a negyedik játékvezető jelzi a vezetőbírónak, hogy szüntesse be a mérkőzést,melyet egy 3. közlemény beolvasásával tudatnak a nézőkkel.

Amennyiben nem tömeges megnyilvánulásról van szó, az egyéni rendbontókat (mert ez nem csak a rasszista magatartásra vonatkozik) videokamerák segítségével próbálják beazonosítani, és kiemelik a tömegből.

 

Hozzászólások