Veszprémi JB. elnök körlevelének margójára

Piros lapot mutat a jv. - forrás: Forrás: - Piros lapot mutat a jv..

Rend, fegyelem és alázat. Ez van Veszprém megyében Hanacsek Attila szerint. A JB. elnök példaértékűen dolgozik, láttuk a tegnapi körlevelét is.

Íme egy összefoglaló a megyei játékvezetőtől:

T. Szerkesztőség!

A Veszprém megyei játékvezetők, pár napja kaptak egy e-mailt, ami eredendően az igazgatótól ered, de a JB elnök továbbította felénk. A “focibíró” korábbi szóhasználatával élve a levél kiverte náluk a biztosítékot.

A veszprémi három sor és három mondat margójára

Egy kis előzmény. Korábban még, az első fordulók alkalmával, amikor a játékvezetők mentek az idény elején első mérkőzést vezetni, rájuk volt bízva a pályák hitelesítése. Az ezért járó pénzt, ők számlázhatták az akkor még szövetség felé.

Most a min. 100 pálya, ami inkább több mint kevesebb, hitelesítését 3-4 ember csinálja, ők a versenybizottság tagjai, a szövetségi ellenőrök és  most ők számlázzák ki ezt a díjat az igazgatóság felé. Ezeken a napokon egy étkezést is elszámolhatnak.

Ha kényelmesen csinálják és párban mennek, 4-5 nap alatt végeznek a rájuk eső penzummal.

Lehet számolni! Fejenként kb. 25-30 pálya,  5ooo.- ft, ami nettó 4250.- ft/db.

Tudjuk, nem sok !

Egy m III-as asszisztens, 5ooo.-ft-ot számolhat el egy mérkőzésért, ami a 15% levonása után  szintén nettó 4250.-ft-ot jelent és többnyire vasárnapi ami ünnepnap, az asszisztens számára is, közreműködésért úgy, hogy neki aznap más mérkőzés már nem nagyon jut.

Nem sok ez sem!

De hasonlítsuk össze a két összeget az elvégzett munkát és azt, hogy az asszisztens egy idényben közel sem kap 25-30 mérkőzésre küldést. És ha kap? Mennyivel többet kell tennie, mennyivel több ideje, a szombatja vagy a vasárnapja megy rá, mint a T. uraknak, a hitelesítés alkalmával. Értekezlet, edzőtábor, edzés, teszt, ….. sorolhatnánk, még az előírt elfoglaltságokat.

A szövetségi ellenőr urak, miután hitelesítették a pályákat, a bajnokság ideje alatt ezekre a pályákra járnak ellenőrizni. Többek között a saját munkájukat, és azt ellenőrzik amit ők engedélyeztek és ők o.k. -ztak le. Meccsenként br 8000.-ft-ért (nettó 6800.- ft) amit egy szövetségi ellenőrzésért kapnak hétvégenként akár kétszer is.

Nézik a korlátokat, kispadokat, játékoskijárókat, EREDMÉNYJELZŐKET, stb. és nem utolsó sorban a játékvezetői öltözőket. Van egy két érdekes dolog, a bírói öltözők terén, a teljesség igénye nélkül, mint pl a nemesvitai, vagy a csöglei  játékvezetői öltöző.

A költői  kérdésen kívül, hogy ez mennyire összeférhető dolog, van egy másik is.

Veszprém megyében, megszokott dolog, hogy a M3-ban egyedül van a játékvezető, mert csak néha jut asszisztens is mellé, ha igen az többnyire egy zöldfülű, frissen vizsgázott.

A játékvezetői díj, M3-ban br 7000.-ft, (netto 5950.-ft) ami KEVESEBB mint a szövetségi ellenőré.

no comment.

Nincs bajunk a szövetségi ellenőrökkel, NEM AZ Ő PÉNZÜKET SOKALLJUK, hanem a mienket keveselljük, de nagyon.

MEGJEGYZÉS: a megyénkben csak az különbözteti meg a m2-őt a m3-tól, hogy a m2-es csapatnak van utánpótlás csapata is. Tehát színvonalbeli különbség gyakorlatilag nincs is. Játékvezetői és anyagi szempontból, mivel a M2-ben dupla (up+felnőtt) mérkőzés van már koránt sem mindegy. Itt már két asszisztens is dukál. Mondani sem kell, hogy MENNYIVEL KÖNNYEBB helyzetben van a M2-ben vezető játékvezető, nem mellékesen mennyivel kifizettötőbb is neki egy ilyen küldés és a díj is magasabb. Normális ez így?

Ha azt nézzük, hogy a bajnokság előtt az előző idénybeli  MEGYE 2-ES BAJNOKSÁG 5. HELYEZETTJÉT KÉRTÉK FEL, A M1-ES INDULÁSRA, akkor már a színvonal terén sincs miről beszélni.

Ilyen háttér mellett, a frissítő kurzuson adta parancsba az igazgató, hogy a játékvezetők, figyeljenek és a jelentésükben térjenek ki arra, hogy:

Van-e és működik-e a laptop, van e és működik e a nyomtató, van e papír, tintapatron, és internet.

Ezen felül nézni kell, hogy van e eredményjelző, és működik-e, a mérkőzés alatt?

NEM ELÉGSZIK MEG AZZAL HA NINCS VALAMI, VAGY NEM MŰKÖDIK ÉS AZT LEÍRJUK, AZT IS LE KELL ÍRNI A JELENTÉSBEN HA VAN VALAMI ÉS MŰKÖDIK ÉS RENDBEN VAN.

AGYRÉM!

A következő az lesz, hogy le kell írni azt is, hogy volt pálya, volt vonal, volt labda ……..

Az első meccs után több csapat pénzbüntetést kapott a játékvezetői jelentés alapján, mert a parancs szerint  leírták, hogy mi volt és mi nem.

AZ IGAZGATÓ JÓL VÉGZI A DOLGÁT, PÉNZHEZ JUT AZ IGAZGATÓSÁG.

Az igazgatót, mint eddig mindig, nem érdeklik a játékvezetők.

Honnan tudná azt, hogy miket mondanak rólunk, hogyan fogadnak ott a következő héten minket?

MERT AZ A “SZEMÉT BÍRÓ” LEÍRTA, HOGY NEM MŰKÖDÖTT, VAGY NEM VOLT VALAMI.

Így fogadnak minket. 1, 2, 3, hét múlva, (mivel kevesen vagyunk) vissza kell menni arra a helyre ahol “kiharcoltuk” a csapat számára a pénzbüntetést. Ez megy az igazgatónak, más f..val verni a csallánt

Ez igazán kellemes dolog igazgató úr!

Az igazgatót nem érdekli, ő nem megy a meccsre, nem mer, mert annyira “szeretik” a csapatok, csak feszít az új szolgálati autójában, a tankolás sem kerül neki pénzbe, Ő NEM HITELEZ AZ MLSZ-nek, mint mi, élvezi a több százezres fizetését, cipeli a kedvesét, még a frissítő kurzusra is behozza őt. Mi keresni valója van a hölgynek ott? vagy talán már ő is alkalmazott? fotós? mert a telefonjával csinált az igazgatóról pár képet? Összeférhető? Mennyi pénzért? Annyiért amennyit mi kapunk, vagy többért?

A játékvezetők számára a gk használatot táblától tábláig fizetik, gondolják, hogy a táblától gyalog megyünk a pályáig? 3-4-5 km-rel pitiskednek, itt kb.100-150 ft-ról beszélünk, lehúzzák, új számlát kell írni, nem fogadják  ám el bármelyik útvonaltervező adatait, még ha fényképpel is van bizonyítva. Sorolhatnánk a megaláztatásunkat reggeltől estig.

JÓ BULI, NEKI, NEKIK BIZTOS!

nekünk nem.

Beszélgettünk.

Mi közünk nekünk ezekhez a versenybizottsági dolgokhoz? Miért nekünk kell mindent fejben tartani?

Mi közünk ha up meccs van, ahhoz hogy mennyi idősek a játékosok?

Mi közünk van ahhoz, hogy mennyit cserél egy csapat?

Miért nekünk kell a csapatok helyett rögzíteni az összeállítást a rendszerre? (mert még mindig nekünk kell!)

Aki ezzel foglalkozik és a feladata volna, az pénzt kap érte, többet mint mi, mi pedig ingyen végezzük a nem is játékvezetői feladatokat, pedig mi játékvezetésre szerződtünk.

Nincs díjemelés, csak folyamatosan rakódnak a terhek, a feladatok. Ránk sózták az I F A-t is?

Nem javítanak rajta! Dacból, majd megmutatják, hogy jó!

TISZTELT ILLETÉKESEK. NEM JÓ! JAVÍTANI KELLENE RAJTA! 4-5dologot kapásból, és könnyebb lenne használni.

Ki lehetne fizetni a játékvezetők számára a versenybizottsági munkát, amit végeznek.

Ha egyedül vezet valaki felnőtt meccset, mi lesz a két asszisztensi díjjal?

A csapatoktól beszedik, mégha a nagy részét a TAO fizeti is. A pénz az MLSZ nél landol ami

a magyar emberek pénze lenne.

A TAO EGY ADÓ, AMI MINDEN MAGYARÉ.

VÉGEZETÜL: Valóban nem nagy dolog három sort, három mondatot leírni, de ez már a sokadik három sor, a sokadik három mondat. Azt látjuk, hogy ha a játékvezetésről van szó az igazgató egyirányú utcába tévedt már vagy öt éve és nem tud vagy nem akar kikeveredni belőle.

Mindig csak kapni akar, adni semmit, SPÓROL, mert ettől lesz jó igazgató. Hogy most 70-en teszteltünk, de amikor kinevezték még 140-en voltunk, az nem számít az nem érdekli.

Köszönet annak aki elolvasta és megértette!

Nem szorosan ide tartozik, DE!!!

Mondják, nő az igazolt labdarúgók száma a megyében, az országban.

Statisztika!

Utánpótlás játékosokat igazolnak. Darabra. Edzésre, meccsre nem járnak, meccsen nem szerepelnek, orvosijuk nincs, mert az már pénzbe kerülne.

TAO van,  mi lesz vele?

Női foci.  Megint csak az igazolások. Edzésre, meccsre nem járnak, sportorvosijuk már nincs is kiváltva, csak a kiváltott játékengedélyek, a színvonal értékelhetetlen. Vannak akik azt sem tudják hol van a pálya, csak le vannak igazolva.

TAO van,  mi lesz vele?

Persze ezzel be van csapva a nemzetközi szövetség is, mert onnan is jön rá pénz. De hova

kerül, mire költik, ki teszi el?

Kispályás bajnokságok, tornák.

30-40-50-60 éves játékosokat, akik eddig a kispályásoknál voltak leigazolva, vittek be az MLSZ rendszerébe. Ezzel is növelték az “új igazolások” számát. Mi ez ha nem átverés, mi ez ha nem statisztika?

HAMIS A BABA!

Sok mindent, amit kellene, nem tud az I F A.  De van amit ma még tud!  MA MÉG, MÉG MA.

Meg lehet nézni rajta pl., hogy egyes kluboknál, az igazolt játékosok közül hányan léptek pályára és hányan nem az előző évadban.

AZ EREDMÉNY DÖBBENETES !

 

Hozzászólások